Om
koret

Herning Kirkes Drengekor

Herning Kirkes Drengekor er en del af en lang drengekorshistorie i Danmark. Drengekoret har, siden koret blev stiftet i 1949,  gennem sang ved gudstjenester i Herning Kirke og en omfattende koncertvirksomhed i Danmark og udlandet opbygget et stærkt ry  både nationalt og internationalt.

Koret ledes i dag af Herning Kirkes kantor, Severin Korsgaard 

Korets historie

Herning Kirkes Drengekor er et af Danmarks ældste kor. Korets historie går helt tilbage til 1949, hvor det blev grundlagt af den fremsynede organist Cort Cortsen, som havde en vision om at skabe et kor af høj kvalitet, der kunne understøtte menighedens sang til gudstjenester efter forbillede af den engelske kortradition. Da Cort Cortsen gik på pension i 1976, videreførte Hans Chr. Magaard arbejdet i samme ånd, og i 1984 blev stafetten givet videre til  Mads Bille.

Med ham voksede ambitionerne om at blive et kor, der kan være med til at udbrede kormusik i hele verden. Han grundlagde i 1999 Herning Sangskole, der senere bliver til Den Jyske Sangskole. Her får sangerne en professionel musikalsk uddannelse og udvikler deres individuelle færdigheder.

Hovedopgaven

Herning Kirkes Drengekor består af omkring 25 drengesopraner og 20 unge mandssangere. 

Korets hovedopgave er, sammen med kirkens organister, at løfte liturgien og menighedssangen ved højmesserne og årets store kirkefester i Herning Kirke og at medvirke til at give kirkeårets gang et markant musikalsk udtryk.

Repertoire

Drengekorets repertoire spænder over flere hundrede års musik. Igennem mange år har korets dirigenter bestilt musik til Herning Kirkes Drengekor både fra etablerede og fra helt unge komponister. Flere af værkerne er skrevet til højmessen i Herning Kirke, som et bidrag til at undersøge og demonstrere kirkekorets rolle i en Luthers højmesse.

Drengekorets repertoire ved en koncert tilrettelægges, så det giver mening ved den enkelte begivenhed, uanset om det er en mindre kirke, en domkirke eller en koncertsal i Danmark eller udlandet.

Samarbejdspartnere

Herning Kirkes Drengekor arbejder regelmæssigt sammen med landsdelsorkestrene, og har i de senere år arbejdet sammen med Copenhagen Phil, Aarhus Symfoniorkester og flere landsdelsensembler, i særdeleshed Ensemble MidtVest. 

Herning Kirkes Drengekor har optrådt sammen med St. John’s College Choir fra Cambridge. Desuden har koret gennem årene arbejdet sammen med Spot Festivalen, sunget ved det nationale Melodi Grand Prix, ved musikfestivaler i Danmark og udlandet og ved nationale fejringer som for eksempel Folketingets markering af 500-året for Reformationen i Danmark.

Koncerter og turnéer

Herning Kirkes Drengekor optræder ved store og små kirker og koncertsteder overalt i Danmark. 

Koret har sunget i alle landets domkirker og optræder jævnligt på internationale turnéer i Europa, USA og Australien med koncerter i bl.a. Operahuset i Sidney, Notre Dame i Paris, Sct. Pauls Cathedral, London, Carnegie Hall, New York, Skt. Stephans Dom i Wien og Washington National Cathedral.

Vigtige begivenheder

1949

Grundlægges af organisten Cort Cortsen

1954

Første udenlandsturné, til England

1957

Udgiver to singleplader, en med julemusik og
en med bryllupsmusik

1982

Udgiver første LP, med julemusik

1984

Mads Bille bliver tilknyttet som dirigent

1999

Mads stifter Herning Sangskole (senere Den
Jyske Sangskole)

2010

Optræder i Washington National Cathedral

00’erne og 10’erne

Der skabes ny musik til højtiderne

2005

Kristian Marius Andersen bliver fast organist for
koret

2007

Optræder i Notre Dame, Paris

2008

Medvirker i Søren Ryges haveprogram på TV

2008

Optræder i Berliner Dom

2014

Optræder i Sydney Opera House

2014

Sangens Hus udskilles fra Den Jyske Sangskole og bliver
en selvstændig institution

2016

Optræder i Salzburger Dom og Stephansdom i Wien

2017

Optræder i Carnegie Hall for hele Folketinget og den
kongelige familie i forbindelse med
reformationsjubilæet

2020

Jesper Thimsen bliver 1. organist for Herning Kirke

2020

Charlotte Rowan bliver ny dirigent for Herning Kirkes
Drengekor

2020

Herning Kirkes Drengekor bliver officielt et professionelt kor ved at tilføje 7 fuldt uddannede professionelle, mandlige sangere til koret

2021

OPHAV, et nyt værk af komponist Ditte Rønn, blev optaget med koret og gjort til en del af en ny installation på Carl-Henning Pedersen museum

2021

I samarbejde med Copenhagen Phil og Roskilde Domkirkes Drengekor, opførte koret 2 koncerter af Schubert’s Eb-Dur Messe i Konservatoriets Koncertsal og Roskilde Domkirke

2023

Severin Korsgaard bliver ny dirigent for Herning Kirkes Drengekor

Sangerne

Drengene bliver optaget i koret i 8-års alderen og modtager, ud over de ugentlige korprøver, undervisning i solosang, instrumental- og hørelæreundervisning på Den Jyske Sangskole, som også varetager rekrutteringen af nye sangere til koret.

Ud over at give drengene den bedst mulige musikalske uddannelse, fokuserer vi på, at hver sanger får stærke sociale kompetencer og får mulighed for at opnå deres fulde potentiale både i og udenfor koret.

For mange af sangerne er årene i koret indledningen til en professionel musikerkarriere, og flere er gennem tiden blevet anerkendte sangere, såsom Peter Lodahl, Jens Søndergaard. Anders Kampmann og Lars Møller.

Læs mere om vores talentudvikling her

Dirigent Severin Korsgaard

Severin er udannet ved det Jyske Musikkonservatorium med korledelse og sang som sine to hovedfag med undervisere Carsten Seyer-Hansen, Søren K. Hansen og har sideløbende fulgt Voces Academy ved Peter Hanke.

Severin afsluttede sine kandidatstudier med sit kandidatprojekt ”Den reformerte musik”, som dykker ned i nogle af de strømninger som sætter gang i den musikhistoriske udvikling i starten af barokken.

 Severin Korsgaard er kantor ved Herning Kirke og dirigent for Herning Kirkes Drengekor. Herudover er han koncertdirigent ved Landskoret og Vox Mariæ og han er musikalsk leder i Ensemble Orion. 

Organist
Jesper Thimsen

Jesper er uddannet både som pianist og organist fra Det Jyske Musikkonservatorium, hvorfra han debuterede fra solistklassen i 2014.

Han har været ansat som organist i Harlev og Framlev Kirker ved Aarhus 2001-2014, Nørrelandskirken i Holstebro 2014-2020, og fra juni 2020 er han organist ved Herning Kirke.

Organist Kristian Marius Andersen

Kristian er opvokset i England og flyttede i 2005 til Danmark, hvor han uddannede sig på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Han har en omfattende karriere både som orgelsolist og som jazzmusiker. Uanset instrumentet bliver Kristian hyldet for sin store musikalitet, sit tekniske overskud og ikke mindst som en gudbenådet improvisator.

Kristian og hans usædvanlige talent er portrætteret i dokumentaren Tangentspilleren, som fuldt fortjent blev den mest sete danske dokumentarfilm i 2013. I 2018 stiftede han Venneforeningen for tangentspilleren Kristian Marius Andersen.

Sangerne

Drengene bliver optaget i koret i 8-års alderen og modtager, ud over de ugentlige korprøver, undervisning i solosang, instrumental- og hørelæreundervisning på Den Jyske Sangskole, som også varetager rekrutteringen af nye sangere til koret.

Ud over at give drengene den bedst mulige musikalske uddannelse, fokuserer vi på, at hver sanger får stærke sociale kompetencer og får mulighed for at opnå deres fulde potentiale både i og udenfor koret.

For mange af sangerne er årene i koret indledningen til en professionel musikerkarriere, og flere er gennem tiden blevet anerkendte sangere, såsom Peter Lodahl, Jens Søndergaard og Lars Møller.

Læs mere om vores talentudvikling her

Dirigent Severin Korsgaard

I 2020 overtog engelskfødte Charlotte Rowan, som dirigent efter Mads Bille, der har været korets dirigent siden 1984. Charlotte er født og opvokset i Liverpool, England, hvor hun begyndte sin musikalske skoling på Junior Royal Northern College of Music og som korist i Liverpool Metropolitan Cathedral. Hun fortsatte sine studier i musik på Cambridge University hvorfra hun dimitterede som Bachelor i 2017.

Charlotte havde sin debut som dirigent i Operahuset i Dubai i 2017 med fire opførelser af et nyt værk, “The Great Choral Adventure”. Hun har derudover turneret internationalt med koncerter i bl.a. Carnegie Hall, St. John’s Smith Square, Westminster Abbey og Colosseum i Rom. Hun var i særdeleshed beæret over at optræde for både Pave Frans og Pave Benedict ved en Paveaudiens i Peterskirken i Rom i 2014.

Efter sine studier ved Cambridge University agerede Charlotte som freelance-dirigent i England og fulgte London Symphony Orchestras kors projekter i Barbican Centre samt Abbey Road Studios.

I 2018-2020 fuldførte hun sin Kandidatuddannelse i Korledelse på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, ved Carsten Seyer-Hansen og Søren Kinch Hansen. Hun har endvidere studeret dirigentteknik hos Ewa Strusinska, Professor Ian Tracey, David Lawrence og Nicholas Cleobury.

Efter at være flyttet til Danmark har Charlotte desuden grundlagt landets første kvindelige barbershop-kor, WondAros.

Organist
Jesper Thimsen

Jesper er uddannet både som pianist og organist fra Det Jyske Musikkonservatorium, hvorfra han debuterede fra solistklassen i 2014. Han har været ansat som organist i Harlev og Framlev Kirker ved Aarhus 2001-2014, Nørrelandskirken i Holstebro 2014-2020, og fra juni 2020 er han organist ved Herning Kirke.

Organist Kristian Marius Andersen

Kristian er opvokset i England og flyttede i 2005 til Danmark, hvor han uddannede sig på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Han har en omfattende karriere både som orgelsolist og som jazzmusiker. Uanset instrumentet bliver Kristian hyldet for sin store musikalitet, sit tekniske overskud og ikke mindst som en gudbenådet improvisator.

Kristian og hans usædvanlige talent er portrætteret i dokumentaren Tangentspilleren, som fuldt fortjent blev den mest sete danske dokumentarfilm i 2013. I 2018 stiftede han Venneforeningen for tangentspilleren Kristian Marius Andersen. Læs mere om foreningen her.

Repertoire

Drengekorets repertoire spænder over flere århundreders musik. Igennem mange år har korets dirigenter bestilt musik til Herning Kirkes Drengekor både fra etablerede og fra helt unge komponister. Flere af værkerne er skrevet til højmessen i Herning Kirke, som et bidrag til at undersøge og demonstrere kirkekorets rolle i en Luthersk højmesse.

Drengekorets repertoire ved en koncert tilrettelægges, så det giver mening ved den enkelte begivenhed, uanset om det er en mindre kirke, en domkirke eller en koncertsal i Danmark eller udlandet.